Com us expliquem aquí, durant les sessions de La Capseta de Música hi ha un moment especialment emocionant on els INSTRUMENTS prenen tot el protagonisme. És l’estona de la DESCOBERTA LLIURE DE LA PRODUCCIÓ DEL SO en què oferim als infants un gran nombre d’instruments de percussió i ginys sonors, que ells van agafant i manipulant lliurement.
És, doncs, una estona sense consignes en què el més important és que l’infant pugui experimenti amb total llibertat, sense judicis ni pressions. Si els deixem que explorin sense frenar la seva curiositat veurem que segurament no hi ha una manera única de manipular els instruments i que els infants exploren cada dia com aconseguir noves sonoritats.
EVOLUCIÓ PSICOMOTRIU
L’estona que ens visiten els instruments ens brinda una oportunitat meravellosa per observar com evoluciona la motricitat de cada criatura. A partir, entre altres, d’aquesta experiència amb els infants, he identificat una petita seqüència evolutiva en relació a com els més petits interactuen amb els instruments.
1a fase:
- Des que comencen a fer la pinça, per allà als tres/quatre mesos, el primer moviment que faran serà el de SACSEJAR, AGITAR.
- També, inevitablement, es duran els instruments a la boca: això els produeix plaer i, sobretot, és una forma d’explorar, de conèixer. (Per això, vigilant què es posen a la boca, els ho hem de permetre).
- Lògicament, en aquesta fase els encanten les maraques, cascavells, caxixis, shakers, campanes i esquelles, sonalls…
2a fase:
- A partir de l’any, més o menys, començaran a COPEJAR. Primer sense massa precisió, però, a base d’insistir-hi, cap als dos anys probablement serà l’activitat que més els agradarà.
- Picaran amb baquetes o sense. També picaran els diferents objectes entre ells, contra el terra o la paret, etc. I seguiran gaudint de sacsejar, és clar.
- És en aquest moment que esdevenen imprescindibles les maces i baquetes, panderetes/panderos, timbals, també els metal•lòfons i xil•lòfons, la caixa xinesa…
3a fase:
- A partir dels dos anys ja es van SOFISTICANT els moviments que poden fer, de manera que aniran descobrint altres instruments en què intervenen les dues mans (fent el mateix moviment cada mà o diferent entre elles) i que ja no només es tracta de sacsejar i/o picar. Moment per als cròtals, claus, cabassa, güiro, triangle, kalimba, etc.
